Koç Okulu IB Beşeri Bilimler Bölümü, IB müfredatını takip ederek hem Yüksek hem Standart Seviyelerde 11. ve 12. Sınıf öğrencilerine İşletme, Ekonomi ve Psikoloji derslerini verir. Bu derslerin amacı, öğrencilere ders için gerekli becerileri kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda onları akademik yaşantılarında yararlanacakları teknikler ile donanımlı olarak yetiştirmektir. Disiplinler arası uygulamaları gerektiren derslerimiz, Bilgi Kuramı dersinin içeriğiyle de net biçimde örtüşmektedir.
Ekonomi, öğrencilerin hızla değişen dünyamızda gerçekleşen ekonomik etkinliklerin karmaşıklığını ve karşılıklı bağımlılıklarını anlamalarını sağlayan heyecan verici ve dinamik bir derstir. Ekonomik teorinin merkezinde kıtlık sorunsalı vardır. Kıtlık sebebiyle bazı seçimler yapılmak zorundadır. Hem Standart hem Yüksek seviyelerde ekonomi dersi ekonomik teoriler, modeller ve ana kavramları kullanarak bu seçimlerin ne tür yollarla yapıldığını inceler: bireysel piyasalardaki üreticiler ve tüketiciler bazında (mikroekonomi) , hükumet ve milli iktisat bazında (makroekonomi) ve ülkelerin birbirine giderek daha bağımlı hale geldiği uluslararası bazda (küresel ekonomi). Diploma programı (DP) ekonomi dersi öğrencilere bu modelleri, teorileri ve ana kavramları keşfetme ve onları ampirik veri kullanarak ve altı adet dünya sorununu inceleme suretiyle uygulama şansı verir.
İşletme dersi, öğrencilerin işletme kuramlarına ilişkin bilgi ve anlayışlarının yanı sıra bir dizi araç ve tekniği uygulama becerilerini geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Öğrenciler yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde işletme çalışmalarını analiz etmeyi, tartışmayı ve değerlendirmeyi öğrenirler. Bu ders tüm sektörlerden kurumların bir yelpazesini ve aynı zamanda bu kurumların içinde işlev gördüğü sosyokültürel ve ekonomik bağlamları kapsar. İş örgütlenmesi ve çevresinin ana özellikleri ve insan kaynakları yönetimi, finans ve muhasebe ile pazarlama ve operasyon yönetiminin işletme işlevleri de dersin kapsamındadır.
Psikoloji dersi öğrencilere heyecan, ilham veren, yaşamlarına dokunan ve gerçek hayatta uygulanabilecek konuları öğrenme fırsatı verir. DP psikoloji dersinin temelinde davranışları anlamak amaçlı geliştirilmiş üç farklı yaklaşıma giriş yapılır: biyolojik, bilişsel ve sosyokültürel yaklaşımlar. Öğrenciler bu alanlardaki kavrayışı geliştiren bilgileri, kavramları, teorileri ve araştırmaları öğrenir ve eleştirel olarak değerlendirirler. Bu üç yaklaşımın katkıları ve aralarındaki etkileşimler derste sunulan ve uygulamalı psikoloji alanına odaklanan dört alt alanla anlaşılmaktadır: anormal psikoloji, gelişimsel psikoloji, sağlık psikolojisi ve ilişki psikolojisi.
Koç Okulu’nda verilen üç Beşeri Bilimler dersinin tümü öğrencilerin öğrenme sürecini destekleyecek şekilde işbirliği içerisinde tasarlanmış ve verilmekte olup, akademik teorinin gerçek dünya bağlamında dinamik ve uluslararası çevreye vurgu yapılarak ele alınmasını gerektirmektedir. Böylece öğrenciler, teorileri gerçek dünyada gözlemlerken onların geçerliliğini eleştirel olarak değerlendirme becerisini kazanırlar. Bölüm, uluslararası eğitim ve IB müfredatı konusunda deneyimli öğretmenleri olmasının avantajından yararlanmaktadır.
Bu derslerin hedef ve kazanımlarının ana hatlarını çizen IB müfredatına aşağıdaki linkten ulaşılabilrsiniz:
http://www.ibo.org/programmes/diploma-programme/curriculum/individuals-and-societies/