1901’de Ankara’da doğan Vehbi Koç, eğitimini Ankara İdadisi’nde tamamladı. Henüz 16 yaşındayken, 1917’de iş hayatına atıldı. Ticaretle uğraşırken, aynı zamanda Ford ve Standart Oil gibi yabancı şirketlerin Türkiye temsilciliğini aldı. Taahhüt işlerine de giren Vehbi Koç, 1938 yılında şirketleşme yolundaki ilk adımı atıp İstanbul’da Koç Ticaret A.Ş.’yi kurdu. 1948’de General Electric’in Türkiye’de ampul fabrikası kurmasına önayak oldu ve ortak yatırımcısı olduğu fabrika 1952’de üretime başladı.
1950’li yıllarda otomotiv, beyaz eşya, radyatör, elektronik cihazlar, mensucat, kibrit ve benzeri birçok ürünün yerli üretimini gerçekleştirdi. Türk otomotiv sanayisinin ilk kuruluşu olan Türk Traktör, 1954 yılında üretime başladı. Aynı yıl Türk Demir Döküm Fabrikası kuruldu. Bunları 1955’te kurulan ve bugün ülkemizin en büyük özel sanayi şirketi olan Arçelik, ve 1961’de kurulan Aygaz ve daha birçok sanayi kuruluşu takip etti.
Kurumsallaşmaya inanan Vehbi Koç, sayısı artan sanayi şirketlerini tek bir merkezden yönlendirmek ve en iyi kaynakları yaratabilmek için 1963 yılında Türkiye’nin ilk holdingi olan Koç Holding’i kurdu. Koç Holding’in kuruluşunu arka arkaya yeni şirketler ve girişimler takip etti. Otomotiv sektöründen, Türkiye’nin tarım potansiyeline öncülük eden Tat Domates Salçası Fabrikası’na kadar birçok alanda yine Türkiye’nin ilklerine imza attı.
Koç Holding, profesyonel yöneticilerle iş akışını sürdürürken, Vehbi Koç sosyal girişimlere ve vakıf hizmetlerine ağırlık verdi. 1967’de bir yurt dışı seyahatinden aldığı ilhamla, çelenk bağışlarını eğitime yönlendirmek üzere Türk Eğitim Vakfı’nın kuruluşuna öncülük etti. 1969 yılında, eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyet göstermek üzere Vehbi Koç Vakfı’nı kurdu. Vakıf, birçok kültür, sağlık ve eğitim projesine imza attı. 1980’de eşi merhume Sadberk Hanım’ın anısına Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi açıldı. 1987 yılında yabancı dilde eğitim veren Vehbi Koç Vakfı Özel Lisesi, 1993 yılında da Koç Üniversitesi eğitime başladı.
1984 yılında kendisini emekliye ayıran Vehbi Koç, 1996 yılında hayata veda edene dek sosyal faaliyetlerine daha fazla odaklandı.Vehbi Koç başarılı işadamlığının yanı sıra toplumsal sorunların çözümünde her bireye sorumluluk düştüğüne inanan gerçek bir hayırseverdi. Hayata atıldığı ilk günden itibaren halk arasında muhtaç olanlara hep yardım etti ve bundan büyük mutluluk duydu. İlerleyen yıllarla beraber topluma hizmet verecek sosyal amaçlı tesisler yaptırma yönünde daha çok adım attı.
1941’de Ankara’da doğan Suna Kıraç, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden mezun olup, Boğaziçi Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finansman konularında eğitim aldı.
İş hayatına 1960’da Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un yardımcılığını yaparak başlayan Suna Kıraç, ilerleyen yıllar içerisinde Personel ve İdare Departmanı Başkan Yardımcılığı, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği gibi görevler üstlendi. Aynı zamanda Koç Üniversitesi, Koç Okulu ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın kuruluşuna öncülük etti.
Suna Kıraç, Türkiye’nin sanayi, eğitim, kültür, sanat alanlarındaki gelişimine önemli katkılar sunması sebebiyle 27 Ekim 1997’de T.C. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirildi.
Takip eden yıllarda eğitim ve sosyal hizmetler alanında önce London Business School tarafından “Onur Üyeliği”, ardından Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi tarafından “Yılın Kadını” unvanlarına ve Gönüllü Kuruluşlar Ulusal Kadın Sağlığı Komisyonu KASACOM tarafından Millenyum Gönüllüleri Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.
2006 yılında yayımlanan, tüm geliri TEGV’na bağışlanan “Ömrümden Uzun İdeallerim Var” adlı kitabı yılın en çok satan kitaplarından biri oldu.
Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı, Koç Okulu Yönetim Kurulu Onursal Başkanlığı, Koç Üniversitesi, Türk Eğitim Vakfı, Türkiye Aile Planlaması Vakfı ve Robert Koleji Mütevelli Heyeti Üyeliği, Eğitim Gönüllüleri Vakfı Kurucu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunan Suna Kıraç, 15 Eylül 2020’de vefat etti.
Suna Kıraç, yaşamı boyunca vizyoner ve lider kişiliği ile geleceğe iz bırakan bir figür; Türkiye’nin kadınları için ilham veren bir rol model oldu.